PAGAN AYİNİ EŞLİĞİNDE STONEHENGE ( İNGİLTERE ) – EMEL FIRATLI
PAGAN AYİNİ EŞLİĞİNDE STONEHENGE ( İNGİLTERE ) – EMEL FIRATLI
İngiltere gezimiz sırasında, Evan Evans Tours ile anlaşmalı olan otelimizden, abimin Yunan arkadaşından, Oxford-Stonehenge-Hampton Court Palace turu biletlerini, geziden birkaç gün önceden almıştık.
O sabah bize söylendiği şekilde Paddington Hilton’a gittik. Orada bekleyen birkaç kişi ile buluşup Victoria istasyonu yakınında bir yere giderek esas grupla bir araya geldik. Bizim gruba ayrılan otobüse binerek seyahate başladık. Rehberimiz çok şıktı ve tipik bir İngiliz beyefendisine benziyordu. Takım elbisesi, fuları, konuşması çok hoştu, bir tek piposu eksikti
İlk durağımız; Oxford, 2. Durağımız; Stonehengeydi ve en son da Hampton Cort Palas’a gidecektik. Ben bu günkü anlatımımı sadece Stonehenge’e ayırıp diğerlerinden başka bir yazıda bahsetmek istiyorum. Yıllarca ilgimi çeken ve görmeyi çok istediğim bu anıtları görmek, üstelik de bir pagan ayini eşliğinde görmek kısmet oldu. Önce tanıtımını daha sonra ise bu ayinin sebeplerini anlatmaya çalışacağım.
Stonehenge bilinen en gizemli prehistorik alanlardan biri olup eskiden dinsel törenler için kullanıldığı sanılıyor. Londra’nın 130 km batısında ve Salisbury düzlüğündedir. Etrafında hiçbir şey olmadığından, çok geniş bir düzlüğün ortasında yer aldığından bu anıtlar uzaktan görülebilmekte ve daha etkileyici olmaktadır
Yapılan karbon ölçümler ile geçmişinin 5000 yıl öncesine, neolitik çağlara kadar uzandığı tespit edilmiştir. Urfa Göbekli tepedeki buluntuların, tarih ile ilgili bütün bildiklerimizi alt üst edip bu konuda yeni yorumlara kapı açtığını vurgulayarak yeniden Stonehenge’e dönelim. Burası da tıpkı Mezoamerika uygarlıklarının eserleri, Mısır Piramitleri, bizdeki Göbekli tepe vs. gibi sırlarla dolu. Hala bu günkü bilimin ışığında bile çözülemeyen, cevap arayan pek çok soruyu bünyesinde barındırmakta.
Büyük taşların ki her biri yaklaşık 2 ile 45 ton ağırlığındadır ve bir çember oluşturacak şekilde dizayn edilen anıt çok ilginçtir. Yapımında iki tip taş kullanıldığı bilinmektedir. Dış kısımda kullanılan taşların buraya yaklaşık olarak 30-40 km. uzaklıktan getirildiği sanılmaktadır çünkü o bölgedeki taşlarla benzerlik göstermektedir. Ancak iç kesimde kullanılan ve mavi taş olarak isimlendirilenlerin (bluestone) bu bölgede bulunmadığı, sadece Galler Bölgesinde ve Prescelly Dağlarıda bulunduğu saptanmıştır. Yani aşağı yukarı 400 km. uzaklıktan bahsediyoruz. Tabii ki o dönemin şartlarını da akıldan çıkartmamak gerekiyor.
Taşların bir kısmı, çember oluşturacak şekilde ve dik olarak dizilmiş, bir kısmı ise bu dik taşların üzerine yatay olarak yerleştirilmiş. Ancak, mimari harika olarak nitelendirilmesini hak edecek şekilde bu blok taşlara eğim verilmiştir. Anıtların olduğu alanda pek çok kemik bulunmuş, mezar alanı olduğunu akıllara getirmiştir ancak bunların bölge insanına ait olmadığı saptanmıştır. Hatta bu kemiklerin büyük bir kısmının bazı anormalliklere sahip olması, buranın bir şifa merkezi olduğu fikrini de uyandırmıştır.
Unesco Dünya Miras listesinde olan bu anıtlardaki en son çalışmalar, yer altında daha başka tapınakların olduğunu, bu tapınakların ay ve güneş takvimi ile bağlantılı olduğunu, ay ve güneş tutulmaları hakkında bilgi verdiğini göstermiştir. Nitekim 21 aralık ve 21 haziran gün dönümlerinde güneş ışığı taşların merkezine denk gelmektedir. İşte tam da bu konu nedeniyle Paganlar ve Kelt rahibi olan Druidler devreye girmektedirler.
Doğadaki her şeyi kutsal olarak niteleyen, inanç sistemleri, kadim dinlere dayanan, inanç ve yaşam tarzları “ Pagan” olarak nitelenmiştir. Onlar için yaz ve kış dönüm günlerİ ( 21 Haziran- 21 Aralık ), ekinoks günleri ( 21 Mart- 23 Eylül ) ayrıca; 2 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ağustos, 31 Ekim önemli ve bazı ritüelleri gerçekleştirdikleri günlerdir. Stonehenge’in güneşin hareketlerine uygun olarak inşa edildiğine inanıldığı için paganlar açısından çok önemli bir noktadır. 20. Yy. ın başından beri burası popüler bir kutlama merkezi haline getirilmiştir. Mesela bu sene, 21 Haziran 2017 gün dönümü tarihinde 13.000 insan buraya gelerek gün doğumunu beklemişlerdir. Bunların çoğunluğu paganlar ile Kelt rahibi olan Druidlerdir.
Gelelim Keltlere;
Keltler, paganist olup çok tanrılı inanç sistemini benimsemişlerdir. Daha çok İngiltere, İrlanda, İskoçya ve bazı kuzey ülkelerinde yaşayan, kendilerine has medeniyetleri olan toplumlardır. Keltler içinde ayrı bir sınıf oluşturan Kelt rahiplerine de Druidler denmektedir.
Bu belirlenmiş günlerde ama özellikle de gün dönümlerinde, Druidler ve paganlar; özel cübbelerini ve kıyafetlerini giyerek, bazı enstrümanlar ve objeler eşliğinde bu ayinleri gerçekleştirmektedirler
İşte biz o gün çok şanslıydık. Hem Stonehenge’i hem paganları, hem de Kelt rahipleri ve paganların ayinlerini görme fırsatını yakaladık. Onlarla fotoğraf bile çektirdik.
Bu arada söylemek gerekir ki bu özel günlerde bazen Paganlar için izin çıkarılıyor, yoksa anıtların yakınına kadar gitmenize izin verilmiyor, belli bir mesafeden izleyebiliyorsunuz. Girişte verilen kulaklık sayesinde bilgileniyor ve daha rahat gezebiliyorsunuz