SCHENGEN – LÜKSEMBURG – EMEL FIRATLI ( Avrupa’nın minikleri dizisi-1)
SCHENGEN – LÜKSEMBURG – EMEL FIRATLI
Görevi gereği şu an Lüksemburg’da ikamet eden sevgili arkadaşımız Fatma Akar’ın ve biz Gezgin Yüzler’in, Lüksemburg ile ilgili yazıları tabii ki Schengen olmadan eksik kalırdı.
Aslında küçücük Lüksemburg’un, küçücük bir kasabası ama nasıl Lüksemburg; Avrupa’nın en zengini ise Schengen de dünya’nın en fazla tanınan ve anılan bölgelerinden biri. Tabii ki bu ününü 1985 yılında imzalanan bir anlaşmaya borçlu. Bu anlaşma; aslında 5 ülke arasında, 14 Haziran 1985 yılında imzalanan ve anılan ülkelerin, sınır kapılarında, polis ve gümrük kontrollerini kaldırmak amacıyla imzalanmıştı. ( Fransa – Almanya – Belçika – Hollanda – Lüksemburg ) Anlaşmanın imzalandığı yer de Lüksemburg’un Schengen kasabasıdır.
İkinci Schengen anlaşması, 19 Haziran 1990 tarihinde, Moselle nehri üzerinde, Princess Marie Astrid adlı teknede imzalanmış ve böylece ilk imzadan 5 yıl sonra anlaşma yürürlüğe girmiş ve hepimizi etkilemiştir.
İlk 5 ülkeden sonra, yavaş yavaş katılımlar artmıştır ve şu an 26 ülke birliğe dahil durumdadır. Bunlardan 22 si Avrupa Birliği üyesidir ancak Avrupa Birliği dışında olup, Schengen bölgesinde seyahat etme hakkına sahip ülkeler ise; İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn dır.
Gelelim Schengen kasabasına ve tanıtımna;
Aslında burası konum olarak çok stratejik bir bölgede çünkü, Almanya, Fransa ve Lüksemburg sınırlarının kesişim yerinde bulunuyor. Moselle nehrinin üzerindeki köprünün ortasında durduğunuzda, bir tarafınız; Almanya diğer tarafınız; Lüksemburg topraklarına dahil oluyor. Yine yol üzerinde; bir ayağınızı Fransa’ya diğer ayağınızı Almanya’ya basabiliyorsunuz.
Schengen kasabasının merkezinde, anlaşmanın anısına özel bir metalden, üç sütunlu bir anıt yapılmış. Katılımcı ülke sayısınca yıldız bulunmakta ve yıldızların alt zemininde kullanılan kırmızı renk, yıldızların daha belirgin olmasını sağlamaktadır.
Schengen Müzesinde; anlaşmalara ait belgeler sergilenmektedir. Müzenin önündeki anıt, ziyaretçiler tarafından dilek ağacına dönüştürülmüş durumda
Schengen Şatosu; 13. Yy. dan kalma bir bina olup tamamen restore edilmiştir. Günümüzde, otel ve konferans merkezi olarak hizmet vermektedir.
Kasabayı süsleyen önemli ayrıntılardan biri de Berlin Duvarının birkaç parçasıdır.
Schengen’den birkaç kare daha paylaşmak istiyorum;