ŞELALELER ÜLKESİ İZLANDA- GEZGİN YÜZLER

 

ŞELALELER ÜLKESİ İZLANDA  – GEZGİN YÜZLER

İzlanda öylesine değişik ve ilginç bir ülke ki; daha önce gayzerlerini, buzullarını, fokurdayan ve adeta kaynayan arazilerini sitemizde yazmıştık. Bugün size İzlanda’nın başka güzelliklerinden; şelalelerinden bahsetmek istiyoruz, tabii ki özel olanların bazılarından. Aslında büyüklü küçüklü her biri görsel şölen oluşturup kartpostallara yakışır güzellikteydi.

 

GULFOSS ŞELALESİ;

İzlanda nın en görkemli şelalelerinden biri olan Gulfoss şelalesi başkent Reykjavik e yakın olup Altın Üçgen olarak anılan bölgenin önemli bir ziyaret noktasıdır. Aslında burası sonradan tektonik kırılma neticesi oluşmuş bir hatta iki şelale. Şöyle ki burada var olan Hvita nehri düz olarak akmaktaymış fakat yer hareketleri sonucu iki yerden kırılarak

GULFOSS-7_613x480

bu şelaleler oluşmuş. İlki 11 metre, diğeri 20 metre yükseklikten basamaklı olarak akmak üzere iki şelale mevcut olup toplam 31 metre yüksekliktedir. Bu basamaklı şelale çok hoş bir görünüm arz etmekte ancak döküldüğü yer olan derin yarık bir o kadar da ürkütücü görünüm sunmaktadır.

GULFOSS-2_640x480

 

Bu bölgeye elektrik santrali kurmak için çalışmalar başlatılmış ancak bu yörede oturan Sigridur Tomasdottir isimli

GULFOSS-5_463x480

çevreci kadının ısrarlı direnişi sonucu yapımından vazgeçilmiş, bu güzel tabiat harikası da korunmuştur. Kendisine olan minnettarlığımızı belirtip videosuna geçelim;

GODAFOSS ŞELALESİ;

İzlanda nın kuzeyinde, yaklaşık olarak Akureyri şehri ile Myvatn bölgesi arasında olup her ikisine de yakın mesafededir. İzlanda nın 4. Büyüklükteki nehri olan Skjalfandafljot tarafından beslenmektedir. 12 metre yüksekliğinde, 30 metre genişliğinde olan şelale adını pagan tanrılardan almakta olup “Tanrıların Şelalesi “ anlamına gelmektedir.

godafoss-1 _640x424

godafoss-2_640x480

GODAFOSS-4_640x452

1000 yılında;  İzlanda nın parlamentosu Althing de Hristiyanlık konusu görüşülüp yeni din olarak benimsenir. Bir kabile reisi de bu karardan etkilenerek bütün pagan tanrı heykellerini bu şelaleye atar ve şelale de ismini bu olaya borçludur. Fakat bazı paganlar için de bu olay nedeniyle şelale önemini korumakta ve belli aralıklarla burada pagan ayinleri düzenlemektedirler.

Dünya Miras Listesinde olan şelalenin videosu;

SKOGAFOSS ŞELALESİ;

İzlanda nın güneyinde, Skogar yakınında olup ülkenin en yüksek şelalesidir. 60 metre yüksekliğe ve 25 metre genişliğe sahiptir.

skogarfoss-2_640x480

skogarfoss-3_640x480

Sprey etkisinden dolayı eğer şelaleye yaklaşmak isterseniz ıslanmayı da göze almanız gerekecek. Şelalenin yan tarafında sizi yukarı çıkartacak merdivenler bulunmakta ve mutlaka çıkmanızı tavsiye edeceğiz. Hem şelaleyi ve

skogafoss-6_640x480

skogafoss-7_360x480

bölgeyi yukarıdan görebilme hem de fotoğraflayabilme şansını yakalayacak ayrıca  isterseniz nehir boyunca oluşturulan yürüyüş parkurunda keyifli bir yürüyüş yapabileceksiniz.

skogafoss-5_640x480

Bu bölgede bir kamping alanı da bulunmakta, çadır ile gelen turist veya kampçılar burada konaklamaktalar, tabii sadece çadır değil kısıtlı şartlara sahip otel seçenekleri de bulunmaktadır. Şimdi de videosunu paylaşalım;

SELJALANDFOSS ŞELALESİ ;

Skogafoss şelalesine yakın olup onun 25 km. kadar batısındadır. Küçük ama zarif bir şelaledir. Bu şelalenin arkasına seljalandfoss-3_640x458

seljalandfoss-1_640x434

da geçilebilmekteymiş ama bizim gittiğimiz günden birkaç gün önce çok fazla yağmur yağdığından ve bir miktar toprak kayması yaşandığından arkaya geçişler iptal edilmiş, izin verilmiyordu. Özellikle de şelalenin arkasından çekilen fotoğraflar popüler imiş ama yapacak bir şey yok .

 

 

seljalandfoss-2_640x480

Bu şelalenin videosu;

HRAUNFOSSER ŞELALESİ;

Borgarfjördur bölgesinde Reykholt ta bulunan şelale aslında biraz farklı çünkü burada Langjökull buzulu bulunmaktaymış ve onun altından volkan patlayarak çıkan lavlar burada bir lav tarlası oluşturmuş. Bu tarlanın

hraunfoss-1 _640x431

hraunfoss-2_640x441

altındaki yeraltı suları lav tarlasından süzülerek dışarı çıkıyor ve Hvita nehrine akarak şelale görüntüsü oluşturuyorlar. Bu yüzden de “Lava Şelaleleri” deniyor. 900 metrelik bir mesafeyi kaplayıp sayısız dere ve şelale şeklinde akarak çok güzel bir görüntü oluşturuyorlar.

BARNAFOSS ŞELALESİ;

“Çocuk Şelalesi” olarak da anılmaktadır. Böyle anılması kötü bir olaya dayanıyor, buradaki doğal köprü  şeklindeki taşın üstünden iki kardeş  düşerek ölürler, anneleri de bir daha böyle trajedi yaşanmasın diyerek o doğal köprüyü yıkar. Bu şelale de Hraunfosser Şelalesinin hemen yanındadır.

barnafoss-1_640x480

barnafoss 2_640x480