TANZANYA – KADRİ PAMUKOĞLU

 

TANZANYA – KADRİ PAMUKOĞLU

1i Kadri PAMUKOĞLU ve soldaki Kutluhan KULA )_640x479

 

Ben sağdaki Kadri PAMUKOĞLU ve soldaki Kutluhan KULA. Tanzanya’da 60 gün ve 45 gün olmak üzere 2 kez bulunduğumuz Tanzanya’dan görüntüler. Burada bir turist olarak değil, Başkent Dar es Salaam’dan başlayarak Ülke içinde yer alan Dodoma’ya kadar olan 550 km.lik güzergah boyunca yapılacak olan trenyolu hattının haritacılıkla ilgili mühendislik hizmetlerini gerçekleştirmek üzere bulunduk.

Özellikle arazi çalışmalarındaki mahrumiyet, farklı besin kültürü gibi şartlar oldukça etkiledi. İlk gidişimde 7 kilo verdim. Ancak insanı ile, potansiyeli ile, doğası ile,sahili ile  inanılmaz güzel bir ülke. Herkesin size dostça sarıldığı, sizinle iletişime geçmek için can attığı, fakir olsalar bile yüzlerinden gülümsemenin eksik olmadığı bir ülke.

Bu ülke ile ilgili elbette çok daha ilginç resimler ve paylaşımları pek çok web sitesinde görebilirsiniz. Bizimki burada kendi gördüklerimizin, yaşadıklarımızın bir kısmını sizinle paylaşmak.

2 (4)_640x341

Çocuk her yerde çocuktur. Kimi utanarak kimi ağır abi modunda. Ayaklar çıplak  giysiler eski ama,neşeleri ve huzurları her daim.

3 (5)_640x364

Arazi çalışmasında bırakınız 2 yıldız 3 yıldız otel, şöyle bir yer bulmanız bile mucize.

Misafirhane olarak adlandırılan bu konaklama yerlerinde tuvaletler dışarıda ve çeşme/musluk vb. su imkanı  olmadığından bırakın duşu, elinizi yıkamanız mümkün değil.  Pencereler perdelik kumaş ile kapatılmış, geceliği 5 Dolar a bu kadar . Sivrisinekler müessesenin hediyesi. Sınırsız sayıda.

4 (5)_640x364

6 (4)_283x480

5 (3)_640x391

Bir köy ve açık büfe kahvaltı . Açık derken büfe anlamında değil,  mekân anlamında sağı solu üstü açık.

Kesinlikle bilinen peynir-zeytin-yağ türü klasik kahvaltıya rastlamak mümkün değil . Ama her köyde bu tür yerler bulunmakta ve” et ve türleri yemekler” ile kahvaltı niyetine yemekler yenilmektedir.

7 (3)_640x364

Safari olarak adlandırılan bu gezide, üstü açık jeepler ile Ulusal Park dolaşılarak tüm vahşi hayvanları yakından görmeniz mümkün. Hayvanat bahçesinde kafesler arkasından izlediğiniz hayvanları  serbest dolaşırken kendi ortamlarında görmek inanılmaz güzel. 2 metre yakından ve üstü açık araçtan görmek çok heyecanlı. Tek tedbir araçlardan asla inilmemesi. Gerisini aslanın inisiyatifine kalmış. Galatasarayın Sembolü olması nedeniyle, belki GS’li olarak kurtarabilirim ama FB’lilerin hiç şansı yok :)

8 (2)_640x343

Ünlü pop şarkıcılarımızdan birinin, “Aslanın dişisi Kaplan” dediğini yıllar geçmesine rağmen unutmadım. Belki de bu yüzden kaplanlar bana Aslandan daha da ürkütücü gelmaktedir. Ve inanmayacaksınız ama rehberimiz tek burada susmamız gerektiğini bize hatırlattı. :) Aslan ile kaplanların ortak özelliği gündüz nadiren ortaya çıkmaları, geceleri avlanmalarıdır. Farkları ise; kaplanların avlarının boğazlarına dişlerini geçirerek, aslanların ise avlarının sırtından pençesini geçirerek avlamaları olduğunu öğrendim. Bunu bana yanımda çalışan oranın yerlisi, gece 23.00 da zifiri karanlıkta ve ormanda anlattığında, halimi tahmin edebilirsiniz.  Arka resimdeki kaplanı görünce ben de tedbir olarak  hemen sırtımı döndüm. :))))

9 (2)_640x364

10 (3)_640x324

Elbette, hepimiz bu hayvanları hayvanat bahçesinde görüyoruz. Ama tüm bu vahşi ortam hayvanlarını kafesler içinde veya çitlerin arkasında değil de serbestçe dolaştıkları , kendi ortamlarında arada hiçbir engel olmaksızın görmenin ayrı bir heyecanı ve zevki var. Artık şundan eminim ki, asla hayvanat bahçesine gitmem.

11 (2)_640x364

12 (1)_640x365

İnanılmaz doğal güzelliklere sahip okyanusa bakan sahil. Koca sahilde denize giren topu topu 4 çocuk.

13 (1)_640x364

Bi tarafta fakirlik ve yoksulluk ya da mahrumiyet var ise de, diğer tarafta teknoloji ve refah da var. Dar ES Salaam’dan bir görünüş.

14 (1)_640x364

15 (1)_640x404

Balık pazarı

16 (1)_640x337

Klasik bir köy. Elektrik-su gibi imkanlar yok. Doğal olarak da Fatura da yok :)

17 (1)_640x360

Afrika denilince ilk akla gelen, bu tür bir manzara. TV’lerde, filmlerde, dergilerde sık sık gördüğümüz ve Afrikalı kadınla özgünleşen bu görüntüye canlı tanık olmak ayrı bir güzel. Su dağıtımı yok, doğal olarak evlerine uzun mesafelerde bulunan kuyulardan taşıma usulü gelen bu sular maalesef sağlıklı da değil.

Burada şunu öğrendim;

  • Gelişmiş ülkede temiz su içer, kirli hava solursunuz.
  • Afrika da ise kirli su içer, temiz hava solursunuz.

Tercih ve karar sizin.

18 (1)_343x480

Tanzanya ‘da birçok türde tarım ürünü yetiştirilse de bunların en önemlisi pirinçtir. Çünkü bataklık özelliği gösteren ve üzerinde uzun süre su tutan toprağın özelliğinin haricinde, arazinin düz olması nedeniyle suyun durağan kalması da, pirinç ekimi için ideal ortamı oluşturmaktadır.

Pirinç tarlalarından elde ettikleri Pirinçden yaptıkları pilavı neredeyse her akşam tüketen Tanzanya halkı, bununla da kalmayıp UGARİ ismini verdikleri ( bizim taşfırın ekmeği ile aynı işlevi gören) bir lapa yapmaktadırlar. Ülkede oldukça meşhur olan Ugari’yi önce kullandıkları sağ/sol elleri ile sıkmakta,,  sonra yemeklerine banarak ya da çatal/kaşık gibi yemeği üstüne alarak yemektedirler.

Yemek kültürleri oldukça farklı. Bizler için yememiz mümkün olamayabilir.

19 (1)_640x364

20 (1)_640x364

Fotoğrafta gördüğümüz Eliza adlı teyzemiz 53 yıldır kendi pirinç tarlasında çalışmaktadır. Kendisinin ifadesine göre elde etmiş olduğu pirinçleri satmayıp kendi tüketmektedir.

Eliza’nın günlük hayatı 3 bölümden oluşuyor;

  • Sabah kalkıp torunlarına okul için erzak hazırlamak (Okulun köye uzaklığı 2km.),
  • Öğlen ise pirinçlerinin köküne bakmak ve çürük olanları ayırmak (Çünkü burada bir çürük diğer köklere de bulaşacaktır),
  • Akşam vakti yaklaştığında evine dönerek Ugarisini pişirmek.

Bir insanın hayatının sadece Pirinç üzerine kurulu olması ne gariptir değil mi ?

Hayır değildir. Burası Tanzanya  :-)

21 (1)_640x364

22 (1)_640x364

23 (1)_640x364

Akşam üstü olduğunda (Orası için 16:00-18:00 civarları) gökyüzünün Mavi-Mor ve Pembe tonlarıyla bir tuval havası vermesi… Bu manzarayı her yerde göremezsiniz.

Tanzanya konum olarak ekvatora daha yakın bulunmasından ötürü, güneş ışınları dünyanın pek çok yerine göre daha dik olarak gelmektedir. Bu sayede Tanzanya’ya gelen ışık çok farklı açılarda kırılıp mükemmel renklere ayrışmaktadır. Bazı günler bu saatlerde gökyüzüne baktığınızda kendinizi masal kitaplarının resimli sayfalarında hissedebilirsiniz.

Sanki Tanrı gökyüzünü boyamış kurumasını bekliyor…