TÜRKİYE’NİN İLK AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ ( SİVRİHİSAR-ESKİŞEHİR ) – GEZGİN YÜZLER
TÜRKİYE’NİN İLK AÇIK HAVA MÜZESİ ( SİVRİHİSAR-ESKİŞEHİR ) –GEZGİN YÜZLER
Batıya giden yolların ayrım noktasında olan Sivrihisar, yıllardır yanından geçip gittiğimiz, içine girip gezmeyi hiç düşünmediğimiz, güzel Eskişehir’in en büyük ilçesidir. Ne yalan söyleyelim, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini merak etmeseydik uzun müddet daha uğramayı da düşünmezdik. Hemen peşinen söylemeliyiz ki; Nasrettin
Hoca’nın memleketi Sivrihisar’a çok büyük haksızlık etmişiz. Geçmişinde, Firikler, Selçuklular, Germiyanoğlu’larının, Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileri olduğundan, tarihi camiler, kümbetler, hamamlar, konaklar gibi pek çok esere ev sahipliği yapmaktadır. Tanıtım kitapçığından edindiğimiz bilgilere göre de Anadolu’da ilk yerleşim yeri olma özelliği de taşımaktaymış, Pessinus Antik Kenti daha eski dönemleri yansıtan ve görülmesi gereken yerlerden biri. Bu arada İlçedeki Zaimağa Konağı, Atatürk ve İsmet Paşa’nın savaşa dair önemli kararlar aldığı, Ankara dışında ilk Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığı yer olarak da tarihte adı geçmektedir. Kültür zenginliği giyim, takı ve yöresel yemeklerine de yansımıştır. Dolayısıyla Sivrihisar bir değil pek çok yazıyı hak etmekte, onları daha sonraya bırakarak bu yazımızda sadece Türkiye’nin ilk açık hava müzesi ve etrafındaki önemli tarihi binalardan bahsedeceğiz.
Açılış tarihi 2011 olan müzede yer alan eserler, Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur’a ait. Aslında hepimiz sanatçının eserlerinden bir kısmını çok iyi biliyoruz. Mesela; Sıhhiye Abdi İpekçi Parkında yer alan “Eller”, Yüksel Caddesindeki “İnsan Hakları Heykeli”, Olgunlar Sokaktaki “ Madenci Heykeli” gibi Türkiye’nin pek çok yerinde sergilenen yüzlerce eser sanatçıya ait. Yine itiraf etmeliyiz ki, müzeyi gezerken sanatçıya hak ettiği ilgi ve değeri göstermediğimiz için üzüldük.
Müze, tarihi Surp Yerrortutyan Kilisesi’nin yanında, Sivrihisar’ın meşhur kayalıklarına ve eteklerine yaslanmış şekilde dizayn edilmiş. Tarihi Saat Kulesi de bu tabloya eşlik ederek ayrı bir güzellik katmış.
Alanda, sanatçının yaklaşık 100 kadar eseri sergilenmektedir. Bu eserlerin bazılarının fotoğraf ve videosunu paylaşmak isteriz.
Sanatçının eserlerinin bir kısmı da, kendi ailesine ait olan ve Sivrihisar Belediyesine bağışladığı Konakta ve onun bahçesinde sergilenmektedir.
Müzenin yanındaki Surp Yerrortutyun Kilise’si; önünde yer alan tabeladan öğrendiğimize göre ilk olarak 1650 yılında yapılmış ancak 1876 da çıkan bir yangın sonucu zarar görünce 1881 yılında Ermeniler tarafından yeniden
yaptırılan Ortodoks Kilisesidir. Kızıl kesme taştan yapıldığı için “Kızıl Kilise” olarak da anılmaktadır. 1853-1854
yılları arasında Kırım Savaşı sırasında, savaştan kaçan yaklaşık 4500 kişilik Ermeni topluluğu, Sultan Abdülmecit tarafından Anadolu’ya yerleştirilir. Fakat buralarda yerleşik Ermeniler de bulunmaktadır.1916 yılına kadar da Sivrihisar’da yaşamışlardır.
Açık Hava Müzesine ayrı bir güzellik katan Saat Kulesinin yapım tarihi 1899 olup Belediye Reisi Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kayalıklar üzerinde konumlandığından hoş bir görünüm arz etmekte ve
İlçenin simgesi olmayı hak etmektedir. Bu konumundan dolayı önüne seyir terası yapılmıştır. Yakın zamanda ziyaret ettiğimiz bu terasın büyük kısmı tamamlanmış, küçük bir bölümünde ise çalışmalar devam etmekte idi.