KATHAKALİ DANS GÖSTERİSİ ( KERALA – HİNDİSTAN ) -GEZGİN YÜZLER GRUBU
KATHAKALİ DANS GÖSTERİSİ (GEZGİN YÜZLER GRUBU)
Kerala Sanskrit Tiyatrosuna özgü olan ve UNESCO Dünya Somut olmayan Kültürel Miras listesinde yer alan Kathakali Dansı eski destanlardan faydalanarak, konuşma olmadan yüz ifadelerinin ön plana çıktığı çok farklı bir sanattır. İki kişi tarafından icra edilen oyunda iki sanatçı da erkektir ama rol icabı biri kadın olur. Oyun esnasında hiç konuşma yoktur. Fakat el, kol, ayak hareketleri ama özellikle de yüz mimik hareketleri ön plandadır. Toplam 9 çeşit yüz ifadesi kullanılmaktadır. (Aşk/öfke/nefret/horgörme/cesaret/korku/heyecan/huzur/beğenmeme) Yeşil boyanmış sanatçı, iyi karakteri, kırmızıya boyanmış kötü karakteri, renksiz olan ise de normal karakteri temsil ediyor.
Oyun başlamadan 1 saat önce sanatçılar doğal boyalardan oluşan makyaj malzemeleri ile sahneye çıkar, sahne ortasına oturarak makyaj yapmaya ve yüzlerini boyamaya başlarlar. İstenirse bu süre içinde salonda yerinizi alıp bu hazırlık safhasını izleyebilirsiniz. Salona girerken oynanan oyunun konusu ile ilgili bir açıklama izleyicilere dağıtılmaktadır.
Bir saatlik hazırlık sonunda müzikleri icra edecek sanatçı çıkıp yerini alıyor ve kısa bir müzik sunumu yapıyor. Oyun hakkında bir sunucu kısa bir bilgi verdikten sonra dansı icra edecek sanatçılardan biri sahnede yerini alarak oyunda kullanılan yüz ifadeleri, yapılan mimikler, el bacak hareketleri hakkında kısa bir sunum yapıyor (bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşıyoruz.).
Daha sonra otantik bir perde elle tutulup sahne kapatılıyor, ışıklar söndürülüyor, sanatçılar sahnede erlerini alınca ışıklar açılıp perde çekiliyor ve oyun başlıyor.
Sizlere de çok farklı geleceğini umduğumuz ve büyük bir keyifle izleyeceğinize inandığımız gösterinin videosunu paylaşıyoruz.