KAZİNGA KANALI VE QUEEN ELİZABETH MİLLİ PARKI ( UGANDA ) – ÜNSAL AKTAŞ
KAZİNGA KANALI VE QUEEN ELİZABETH MİLLİ PARKI – ÜNSAL AKTAŞ
Uganda –Ruanda gezimizin en çarpıcı safari deneyimlerini Queen Elizabeth Milli Parkında gerçekleştirdiğimizi belirterek yazıma başlamak isterim. Vahşi yaşama ait aslan, fil, bufalo, zürafa, leopar gibi büyük memeli hayvanları, kendi doğal ortamlarında ve çok yakından gözlemleme şansını yakaladık. (Park alanı içinde 95 memeli türü bulunmaktadır.)
Yine aynı parkta yer alan Kazinga kanalı üzerinde yaptığımız, yaklaşık iki saat süren, tekne / kıyı safarisi turu da sucul yaşama dair gözlem yaptığımız zevkli ve çarpıcı deneyimdi. Bu arada, geniş ve sessiz bir ortamda canlıları izleme ve fotoğraflama şansını veren tekne kaptanını da hatırlamak gerekir. Zira kıyıya yakın bir mesafede seyrederken, motoru durdurup kıyıya usulca yaklaşma becerisini unutamayız. Göl hipopotamları, tuzlu su krokodilleri ( bunlar su geçirgenliği sağlayan özel bezleri sayesinde hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilirler.) diğer önemli sakinlerdendir. Ayrıca; antilop türleri, su aygırları, babunlar ve Uganda kob ( orta boyutlu olup onu diğer antiloplardan ayıran özellik; spiral boynuzlara sahip olmasıdır.) gibi hayvanlar da hemen her yerde göreceğiniz ev sahiplerindendir. Parkın 600 den fazla kuş türünü de barındırdığını belirtmeliyim.
Uganda nın batısında ve Rift Vadisinde yer alan Queen Elizabeth Ulusal Parkı; göller, nehirler, geniş alana yayılmış savanlar ve ormanlar nedeniyle güzelliği ve barındırdığı vahşi yaşam ile ilgi çekmektedir. Yaklaşık iki bin km. karelik bir alanı kaplayan park, resmi olarak 1952 yılında açılmış ve koruma altına alınmıştır. İlk adı, bünyesinde barındırdığı “Kazinga Kanalı” nedeniyle “Kazinga Ulusal Parkı” olmuş ancak 1954 yılında, Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth’in taç giyme töreni onuruna isim değişikliği yapılarak “Quenn Elizabeth Ulusal Parkı” olmuştur.
Parkın sınırları içinde yer alan Kazinga; Edward ile George Gölleri arasında, ikisini birbirine bağlayan doğal bir kanaldır. Parktaki vahşi hayvanların su ihtiyaçlarını karşıladıkları bu doğal kanal, 32 km. uzunluğunda olup eni 100 ve 200 metre arasında değişmektedir. İki göl arasındaki ulaşımı sağladığı gibi özellikle turistlere sunduğu tekne turları ile öne çıkmaktadır. Kazinga Kanalı üzerindeki “Katunguru Köprüsü” adının George Gölü’nün yerel adından almaktadır. ( Soğan şekline benzediğinden yerel dilde buna atfen Katunguru denmektedir.) Akış; George Gölünden, Kazinga Kanalı aracılığı ile Edward Gölüne doğrudur.
Bu tur sırasında bize tanıtılan rengârenk kuşları yakından görme mutluluğunu yaşadık. Ayrıca, hipopotamları, timsahları, kıyıda rahat rahat gezinen filleri, antilopları ve zürafaları gerçekten çok yakınlarına kadar giderek fotoğraflama ve izleme şansına eriştik.
Safari turu esnasında asla unutamayacağımız ve beyinlerimize nakşeden olay; çalıların arasına saklanmış ve hiç kıpırdamadan uzun süre bekleyen Leoparın, annesinin yanından uzaklaşan yavru antilopu bir anda yakalayıp, çalıların arasına çekmesi ve maalesef anne antilobun uzun süre yavrusuna seslenmesini içimiz burkularak, belgesel seyreder gibi izlememiz oldu. Hemen belirtmem gerekiyor ki; leopar, sırtlan ve aslanları erken gözlemleyerek, grubu bilgilendirmek de bana kısmet oldu.
Önemli bir bilgi de Ekvator çizgisi, bu park sınırları içinden geçmektedir. Ne mutlu bize ki; birkaç kez farklı coğrafyalarda geçtiğimiz Ekvator çizgisini bir de Uganda da geçme deneyimini yaşadık. Çizgi ile ilgili deneyler burada da yapıldı ve bilgi verildi.
Parkın devamlılığı ve geliri; turizm faaliyetlerinden, ziyaretçi giriş ücretlerinden, düzenlenen safari turlarından ve tabii konaklama hizmetlerinden sağlanmaktadır. Ayrıca bazı projeler kapsamında, uluslar arası yardım ve bağışlardan da faydalanılmaktadır.