NEMRUT KRATER GÖLÜ – BİTLİS ( GEZGİN YÜZLER )
NEMRUT KRATER GÖLÜ (BİTLİS ) – GEZGİN YÜZLER
Van Gölünün batısında, Bitlis’e bağlı Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, sönmüş ve genç bir volkan (Stratovolkan)Doğu Anadolu’nun önemli dağlarından biridir. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre geçmişinde üç patlama yaşamış ve bu patlamalar sonucu, üst kısmı yok olmuş, sonrasında yaşanan çökme sonucu da kaldera dediğimiz kısım meydana gelmiştir. Millî Park olarak belirlenen ve aynı zamanda Ramsar alanı olan kalderanın rakımı, 2.247 metre olup 2003 yılında “Tabiat Anıtı” ilan edilmiştir.
İşte bizim bu yazımızın konusu ise; bu kaldera içinde yer alan Nemrut Krater Gölüdür. Aslında burada ikisi daimî, üçü de mevsimsel kalıcılığa sahip toplam beş gölden bahsedebiliriz. Daimî iki gölümüzün biri mavi diğeri ise yeşil renktedirler. Mavi renkte olan Nemrut Krater gölü; Türkiye’nin en büyük krater gölü unvanına sahiptir.
15 kilometre kare yüzölçümü ile kraterin üçte birini kaplayan Göl, kraterin batısında konumlanmakta olup yarımay şeklindedir. Mavi renge ve soğuk suya sahip Göldeki mevcut sular, yağan kar ve yağmur sularından oluşmakta, başka bir kaynak bulunmamaktadır. Yağmur ve kar suları ile beslendiğinden suyu tatlıdır. Hemen belirtmek gerekir ki burası ülkemizin en fazla yağış alan bölgelerinden biridir. Olta balıkçılığına izin verilen gölde sazan bulunmaktadır ancak bu sazanlar göle sonradan bırakılmışlardır.
Daimî ikinci gölümüz, yeşil renkte ve sıcak suya sahiptir. Kalderanın kuzeyinde yer alan 1.2 kilometre karelik alana sahip göl geçmişte büyük göl ile bağlantılıymış. Ancak bu bağlantı, riyolitik lavlar nedeniyle kesilmiş. Bu gölün içinde ve çevresinde pek çok sıcak su kaynağı mevcut olup mevsimine göre 40-60 derece arasında sıcaklığa sahiptir. Sıcaklığın etkisiyle İçeriğinde pek çok mineral bulunmakta ve bunların da romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.
Dağın kalderası içinde yaptığımız gezi sırasında belli bölgelerde ve kayalar arasında görünen boşluklardanyani buhar bacalarından sıcak gaz çıkışını gözlemledik. Bu buharlar volkanik kaynaklı olmayıp yer altı sularının ısınması ile oluşmaktadır. Astım ve bronşite iyi geldiği de söylenmektedir. Ayrıca burada altı adet mağara da yer almaktadır.
Vahşi yaşamın devam ettiği Milli Park, mikro klimaya sahiptir. Kendine has ve bir kısmı korunmaya alınmış bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır.