MAJORELLE BAHÇESİ ( MARAKEŞ- FAS ) – EMEL FIRATLI
MAJORELLE BAHÇESİ ( MARAKEŞ – FAS ) – EMEL FIRATLI
Şehirlerinin tanıtımını daha sonra yapacağım Fas’ın özellikle Marakeş’e ait Majorelle Bahçesi gezerken çok keyif aldığım çarpıcı bir mekandı ve bu nedenle ona öncelik tanıyarak torpil geçmeyi istedim. Bu mekan aynı zamanda ressam Jacques Majorelle ve moda dünyasının devlerinden Yves Saint Laurent’e ait ilgi çekici yaşam kesitlerini de barındıran, buraya ait çok güzel bir rengin doğmasına neden olan gerçekten farklı çekimi olan güzel bir mekan. İçinde Fas’ın asıl yerlileri olan Berberilere ait kültürel objeleri görebileceğiniz ufak ama mükemmel dizayn edilmiş bir Berberi Müzesi de bulunmaktadır.
Hadi gelin bu güzel bahçenin kısaca bir tarihine göz atalım; 1886 doğumlu Fransız Orientalist ressam Jacques Majorelle, Mısır ve Fas’a yaptığı geziler sonrasında bu bölgeden etkilenip bunu sanat çalışmalarına da yansıtmış hatta Mısırda birkaç sene yaşamıştır. Daha sonra Kasablankaya yerleşmiş ancak Marakeş’i keşfetmesinden sonra bu şehrin renklerine ve mimarisine vurulan resssam buradan bir arazi satın almış ve dört dönümlük arazisine atölye olarak kullanmak için Mağribi tarzda bir bina inşa ettirmiştir.
Bir yandan sanatsal çalışmalarına devam ederken bir yandan da bahçesi için dünyanın farklı yörelerinden getirttiği bitkiler ve kaktüslerle adeta cennetten bir köşe oluşturmuş ve bahçesini epey büyütmüştür. Atölyesinde, bahçesinde
ve hatta eserlerinde kullandığı renklerin seçiminde Tuareklere özgü maviden çok etkilenmiş, yoğun olarak da kullanmıştır. Kobalt mavisi olarak adlandırılan renk, daha sonra “Majorelle Mavisi” olarak anılmaya başlamıştır.
Atölye ve bahçe; bu rengi tamamlayan çarpıcı sarı, kırmızının kullanımı ve bitkilerin yeşiliyle harika bir uyum sağlamış ancak bahçenin böyle güzelleşmesi ve büyümesi beraberinde masrafları da getirmiştir. Karşılayabilmek
amacıyla da halka açılan bahçenin bir kısmı ise maalesef satılmak zorunda kalmıştır. Geçirdiği trafik kazası sonucu hastalanması ve sonrasında gelen hastane masrafları nedeniyle bahçe; ilgisiz ve bakımsız kalmış, kendisi de tedavi için gitmiş olduğu Paris’te bir süre sonra vefat etmiştir.
Uzun bir müddet ilgisiz, bakımsız kalan bahçenin kaderi; Yves Saint Laurent’in buraya gelip yerleşmesi ve burayı çok beğenmesi ile değişmiş. Bahçenin yok edileceği ve buraya otel yapılacağını öğrenen Yves Saint Laurent ve Pierre Berge, bunu düzeltmek için çok çabalamış ancak sonuç elde edemeyince de bahçeyi satın almakta karar kılmışlar. 1980 yılında burayı aldıktan sonra; binalar restore edilmiş, bahçe yeniden ve daha da zenginleşerek
güzelleştirilmiş. İnişli çıkışlı yaşamında; ayrı bir yeri olan ve burayı çok seven ünlü modacı, 2008 yılında kanserden ölünce vasiyeti üzerine külleri bahçenin ayrı bir bölümüne, gül bahçesine serpilmiştir. Bu bölümde bir anıt da bulunmaktadır.
Ressam Jacques Majorelle nin atölyesi, Berberi Müzesi haline getirilmiştir. Zengin objelere sahip bu müzede o kadar farklı bir dizayn yapılmış ki beğenmemek mümkün değil. Küçük bir mekan olmasına rağmen, tavanda kullanılan yıldızlar efekti ve çevreye yerleştirilen aynalar vasıtasıyla insanı hiç yormadan çok büyük ve sonsuz bir mekandaymışsınız hissi veren dizayn gerçekten çok hoş olmuş.
Müzeden elde edilen gelirin ise Berberi köylerinin kalkınması için kullanılması burayı daha fazla anlamlı kılmakta.
Aynı mekanda Yves Saint Laurent’in çizgilerinden oluşan çok şık giyim ve aksesuarların satıldığı bir dükkan ile cafe ve kitap satış bölümü bulunmaktadır. Hemen belirtmem gerekiyor ki; bahçe için vereceğiniz giriş ücretine Berberi
Müzesi dahil değil. Müzeyi gezmek istiyorsanız onun için ayrı bir bilet almanız gerekiyor. Yine ayrı bir biletle gireceğiniz farklı bir müze daha var ki; orada da ünlü modacının kreasyonlarından örnekleri görebilirsiniz. Vakit darlığı nedeniyle ziyaret edemediğimiz bu Müze; bizim gezdiğimiz bahçe sınırları dahilinde olmayıp hemen yanında konumlanmaktadır.